Радови ученика

Школска 2021/2022. година

„Нобелову награду сматрам као изузетно признање за целокупну књижевност моје земље“ – рекао је Иво Андрић пре шездесет година када му је уручена Нобелова награда за књижевност.

У част нашег нобеловца, поноса српске књижевности, ученици из Вишњице Сланаца и Великог Села су израдили паное, подсетивши нас на његова књижевна дела и мудре мисли изречене у њима.

На часовима ликовне културе ученици 7/3 и 6/3 су израдили портрете писца.

Ученици 2/4 из Великог Села, инспирисани сјајним драмским текстом „Шума живот значи“, извели су позоришну представу за родитеље и другаре. Часове српског језика искористили су за припрему сценског наступа, ликовну културу за израду сценографије, а код куће су, уз помоћ родитеља, израдили маске. На премијеру су дошли сви родитељи, а подршку је својим присуством пружила и директорка школе Лидија Савић. Сутрадан је реприза одржана за ученике 1, 3. и 4. разреда. Чак је и неколико заинтересованих ученика старијих разреда уживало у престави. Ученици су сваки пут испраћени великим аплаузом.

На часу ликовне културе ученици 6/3 разреда из Сланаца су урадили портрет Иве Андрића. Сваки ученик је на свом месту радио свој део портрета у датој размери и на крају су радове склопили у јединствену целину. Било је динамично и весело, а финални продукт погледајте у мини галерији.

Ученици 4/1 на часу физичког и здравственог васпитања спојили корисно и креативно, и уз разне изазове и задатке које су извлачили из пињате прославили другу рођендан! Било је и награда, а циљ је био развијање такмичарског духа! Ученици су баш уживали!

Јована Гобељић – 6/4 – треће место

Христина Вукојевић 4/3 – друго место

 

Нера Јовановић 3/3

 

Сара Ђорђевић 8/1 – треће место

У нашој школи је поводом Дечје недеље организован низ појединачних активности у сва три објекта.

Наставници и учитељи су на ЧОС-овима организовали радионице, причајући о дечјим правима.

Kако је ове године тема „Дете је дете да га волите и разумете“, фокус је био на изражавању дечјих ставова, размишљања и осећања, као и њиховом сналажењу и емотивном прилагођавању на одрастање у пандемијским условима.

Израђени су панои, водиле су се конструктивне расправе, писани су радови на српском и енглеском језику.

Поводом обележавања Дечје недеље, ученици 4.разреда у Вишњици су дали свој допринос традиционалним цртањем кредама у боји у школском дворишту и писањем порука на главну тему.

Одељења млађих разреда у Вишњици су на ликовним радионицама исказала своја осећања на тему „У мом срцу има места за…“, дајући искрене одговоре, право из срца.

Ученици 2/4 су у склопу Дечје недеље славили своју различитост и право на слободно изражавање. На папирима које су сами украшавали писали су шта воле а шта не – од омиљеног укуса сладоледа, до предмета у школи. Такође, бирали су мудре мисли и цитате о деци и на крају часа украсили пано у учионици.

Бавећи се разумевањем и толеранцијом, ученици 4/3 из Великог Села су на веома занимљив начин представили наше суседне земље и важност дружења и међусобног разумевања.

На литерарном конкурсу “ Дете је дете да га волите и разумете“ у организацији „Пријатеља деце“ наши ученици су постигли запажене резултате.

Ана Златковић 7/3 освојила је друго место, Јован Аксентијевић 6/3, Михајло Давидовић 6/3 и Анђела Николић 5/3 пласирали су се на градско такмичење.

У Великом Селу је уприличена и изложба ликовних радова, аутопортрета ученика 5/3.

Ученици петог разреда из Сланаца су учествовали у радионици у којој су се бавили разумевањем основних обележја културе и традиције европских земаља.

Поред тога, одељење 5/2 обележило је Дечију недељу изразивши у којим ситуацијама најчешће осећају срећу, тугу, љубав, страх и љутњу.

Ученици 6/3 су кроз игру „жабице“ направљене од папира, бирали поруке, које су једни другима читали из књиге „Моја права“, коју је илустровано приредио Уницеф, базирану на Конвенцији о правима детета.

У оквиру радионице „Хвала“ уместо „извини“ осмаци у Сланцима су износили своје ставове о важности позитивне комуникације међу вршњацима.

Одговори ђака на питање шта чини право пријатељство указали су да са сазревањем и очекивања од правих пријатеља постају озбиљнија и већа, али исто тако и спремност да се помогне у излажењу из проблема и невоља постаје реалнија.

Сви ученици су са много воље и елана учествовали у овонедељним активностима, жељни заједничког рада и дружења.

Ту смо да им помогнемо да израсту у дивне, одговорне, савесне и срећне људе, то јест да сачувамо оно што у себи носе, јер они већ јесу дивни.

У ОШ ,,Иван Милутиновић‘‘ прослава Дана језика сада већ представља својеврсну традицију. У мало другачијем окружењу, прослављен је и ове године уз низ активности.

Ученици шестог разреда из Вишњице су написали радове који указују на значај језика, а посебно скрећу пажњу на важност и лепоту нашег матерњег језика и његовог очувања.

Ученици старијих разреда из Великог Села су нам илустрацијама приказали важна правописна правила у српском језику.

На часовима ликовне културе деца су илустровала наше  народне пословице и изреке.

Ђаци седмог разреда у Сланцима и Великом Селу су се позабавили проналажењем најдужих речи у разним европским језицима.

Ученици петог и шестог разреда у Сланцима су се потрудили да науче називе европских народа, држава и њихових метропола на енглеском језику, али и да се кроз квиз упознају са географским положајем европских земаља.

Сланачка школа је организовала и такмичење у изговарању брзалица на енглеском језику. Циљ овог такмичења, поред забаве, је био да се укаже на један од важних начина на који се може повећати флуентност у говору на страном језику.

Пано у Сланцима нас упознаје са занимљивостима о разним језицима који се говоре у Европи, а израдили су га ђаци шестог разреда, чланови новинарске секције.

Ученици осмог разреда су на паноу приказали савете за здрав живот, а циљ им је био да укажу на практичну примену знања из страних језика у другим областима.

Језик и култура се међусобно прожимају, те су ђаци четвртог разреда из Великог Села направили паное на којима нас упознају са основним одликама наших суседних земаља.

Велика славља на отвореном чекају погодније услове, али наши ђаци марљиво уче и раде, те су и овај празник учинили шареним, не дозволивши да ова весела традиција буде заборављена.

Школска 2020/2021. година

У сусрет Ускрсу, ученици наше школе су се потрудили да вам својим радовима на најлепши начин честитају овај најрадоснији хришћански празник.

Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

Дан планете Земље представља глобални подстрек на акције у решавању еколошких проблема данашњице.

Завод за заштиту природе Србије саопштио је да је овај датум  повод да се преиспита однос према планети и истовремено је јавна кампања да се зауставе или ублаже последице немарног понашања људи.

Наши ученици су се укључили у ову акцију.

Прављени су упозоравајући панои, беџеви, деца су пратила различите интерактивне презентације, садила дрвеће, заливала биљке и упознавала Земљу уз помоћ глобуса.

Деца имају воље да чувају своје окружење. На одраслима је да тај жар уоче, похвале и даље подстичу.

У нашој школи је 24.02.2021. обележен Дан розих мајица, односно Дан борбе против вршњачког насиља.

Име је добио по иницијативи коју је 2007. покренула група активиста у граду Бервик у канадској провинцији Нова Шкотска након што је Чак Мекнил, ученик локалне школе, злостављен од стране својих вршњака зато што је у школу дошао одевен у ружичасту мајицу. Његови пријатељи су купили 50 ружичастих мајица и разделили их вршњацима, у знак протеста против насилника. Следеће године је провинцијски премијер Родни Меконалд у знак подршке последњу среду у фебруару прогласио за „Дан отпора насилницима“.Тај су пример следиле бројне друге земље.

У нашој школи су учитељи и разредне старешине на ЧОС-у водили разговоре са ученицима, скрећући им пажњу на важност спутавања сваког вида насиља и значај правих и искрених пријатељстава.

Ученице из Великог Села су направиле розе оригами кошуљице за све ученике школе. На њима су они данас исписивали поруке пријатељства.

Велики број ученика, учитеља и наставника је акцију подржао облачењем розих мајица.

Тема из предмета Дигитални свет били су роботи- шта све они могу да раде и како би у будућности могли да олакшају људима обављање многих послова. Ученици 1/2 представили су нам роботе какве би волели да имају, правећи их од различитих материјала.

Кад наставник инспирише љубав према читању, ученици срцем препознају поруку.

Ученици VI-2 из Сланаца су овако изразили своје утиске о лектири „Мој дека је био трешња“ Анђеле Нанети

Јуче, 3.12.2020. су обе групе трећег разреда у Вишњици имале час српског језика у медијатеци. Час је био посвећен нашим ученицима који су учествовали од марта до маја на конкурсу “ Читам, па шта“.

Овим путем желимо да се захвалимо ученицима Настасији Адамовић, Танасију Цупац и Анђели Милојевић на учешћу и освојеним местима, а посебно њиховим родитељима који су им помогли да истрају током конкурса.

Танасијe Гргур Цупац и Анђела Милојевић су освојили награду на општинском нивоу такмичења, а Настасија Адамовић се пласирала на градско такмичење.

Ученици 4/1 разреда, израдили су пано од различитих материјала. Правили су слике од пресованог цвећа, асанблаж, тродимензионалне слике и колаже.

Учећи о мерама о заштити здравља и безбедности, ученици 6/2 разреда из Сланаца, направили су постере за своју учионицу, који говоре о начинима како да се заштитимо од пандемије корона вируса. Поруке су исписивали на енглеском језику.

Поводом обележавања Дечје недеље 2020., објављујемо ликовне радове ученика на тему „Подељена срећа два пута је већа“.

Ликовни радови

Одељење 1/4
Одељења 2/1 и 2/2
Одељење 1/2
Старији разреди

Литерарни радови

Школска 2019/2020. година

Ученици млађих разреда из Вишњице увежбавали су саобраћајна правила на школском полигону уз координацију представника Министарства унутрашњих послова.

Наша школа се придружила обележавању Дана борбе против вршњачког насиља. Ученици 6/2 и 8/2 разреда су спојивши знања из информатике и енглеског језика, на креативан и практичан начин указали на проблеме у вршњачком односима који моху настати услед прекомерне употребе мобилних телефона и везаности за њих.

Ученици млађих разреда из Вишњице су са својим родитељима учествовали у јединственом пројекту припремања посластица за прославу школске славе Светог Саве.

Како су наши ученици помагали својим мамама погледајте у галерији:

Инспирисани делом Милутина Миланковића „Кроз васиону и векове“, ученици 4/4 разреда из Великог Села и њихова учитељица Наташа Ђорђевић на часовима ликовне културе направили су сунчев систем. Труд се исплатио, рад изгледа одлично. Браво за будуће астрономе!

Предшколци и ученици млађих разреда из Великог Села, са својим учитељицама, уредили су ходник школе у сусрет Новој 2020. години.

Ученици из Великог Села су на часу грађанског васпитања причали о толеранцији.

Своја размишљања и закључке, поводом 16. новембра Међународног дана толеранције, су нам овако пренели:

У сусрет Новој 2020. години, учитељи и ученици из Вишњице, потрудили су се да уреде ходник новогодишњим мотивима.