Огледни часови

Школска 2021/2022. година

У понедељак 18.04.2022. одржан је огледни час из музичке и ликовне културе у одељењу 5/2 у Сланцима. Ученици су инспирисани слушањем „Влтаве“ Беджиха Сметане својим ликовним радовима дочарали бајковита осећања и дивне чешке пејсаже.

Ученици 8/3 разреда су 17.11. са наставницом Миријаном Илић извели огледни час „Угљеник – својства и примена“

Лена је моделом атома угљеника и ређањем електрона показала његов положај у ПСЕ.

Анђела је повезала угљеник ковалентним везама са кисеоником и наградила два оксида , и моделом молекула и цртежом показала двоструке и троструке везе у молекулима.

Затим нас је Исидора упознала са алотропским модификацијама и аморфним облицима угљеника и снимком помоћу е- учионице показала разлике у физичким својствима истих.

Михајло је помоћу натријум- хидогенкарбоната и сирћетне киселине произвео CO2, и загравањем етанола. Он је успео да докаже да је та супстанца баш CO2, тиме што је тежи од ваздуха.

Анђела је снимком помоћу е-учионице показала могуће начине добијања CO и CO2 у природи.

Дамјан нас је упознао са : Шта може тај гас CO2?
– да учествује у фотосинтези и даје 1 молекул глукозе и 6 молекула кисеоника , да се раствара у води и гради угљену киселину , да реагује са хидоксидима и гради карбонате – на конкретном примеру нам је показао узорак калцијум- карбоната.

Андреј је сликовито приказао процес фотосинтезе и са биолошке стране објаснио шта се дешава у листу биљке током фотосинтезе.

Борис је испричао примену угљеника и његових једињења и помагао наставници у извођењу експеримента.

Остали ученици су квизом питања обновили лекцију.

Часу су присуствовали директорка школе Лидија Савић, наставница математике Мирјана Кривокапић и наставник технике и технологије Војислав Марјановић.

02.11. је у 5/1 одржан огледни час наставника Војислава Марјановића из технике и технологије под називом “ Пажња, молим-знакови поред пута“.

Ученици су, подељени у групе, решавали занимљиве задатке, загонетке и укрштенице.
На крају часа су правили модел саобраћајног знака по избору.
Намера наставника је била да се ученицима, као учесницима у саобраћају, укаже на важност поштовања саобраћајних правила у циљу заштите себе и других.

Часу су присуствовале директорка школе Лидија Савић, педагог Славица Мартиновић и наставница хемије Наташа Чучковић.

У нашој централној школи је 22.10. одржан Тематски дан, прави мали сајам здраве исхране, под називом „Мали произвођачи Вишњице“.

Сви ученици од 1. до 4. разреда су дали свој допринос, а у дворишту су, на тезгама нудили домаћу  слану и слатку зимницу.

Ученици 1/1 ,на часу математике цртали су воће и поврће, на тему Скупови и бројање.На часу ликовног бојили су воће и поврће и лепили на хамер.На часу света око нас од поврћа су правили шарену салату,а од воћа воћну салату.На српском су учили  песму о поврћу.

Ђаци другог разреда су размењивали рецепте, а онда најбоље савете бака и мама спровели у дело.

Трећаци и четвртаци, већ навикнути на међусобну сарадњу, брзо су организовали поделу рада и своје знање и савете старијих вешто преточили у шарене тегле.

Сви учитељи су пренели своја искуства и вештине, али и с пажњом послушали традиционалне  савете,  које су донели њихови ученици.

Директорка и педагог школе су се придружиле сајму, а прилику да се диве вештинама нових нараштаја имали су и сви остали запослени.

Ученицима 4/2 је на огледном часу из енглеског језика наставнице Хелене Милошрвић Момчилов, постала јасна подела инструмената, а поред њихових назива, научили су и да их препознају по звуку, да их нацртају, па и да понешто одсвирају. Имали су и узбудљиво такмичење у стилу игара из “ Музичког тобогана“. Гост им је био старији ученик наше школе, који свира гитару и виолончело, па су уживали и у мини концерту. Звоно је пропраћено звуцима валцера и обећањем да ће се на наредном часу позабавити увежбавањем корака овог плеса.

Часу је присуствовала педагог Славица Мартиновић и учитељица 4/2 Слађана Петровић.

У школи у Сланцима је данас одржан огледни час из биологије на тему “ Грађа биљке-вегетативни органи“ наставнице Маје Маринков. Ученици 6/3 су кроз презентацију и цртеже представили различите типове вегетативних органа и занимљивости о метаморфози биљних органа. Уз помоћ мапе ума поновили су све научено. Договорено је да се за школски часопис напише извештај о овом часу и личном утиску о припреми за овако несвакидашње излагање знања.

Часу је присуствовала педагог Славица Мартиновић, одељењски старешина 6/3 Ненад Прибак и наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов.

Школска 2020/2021. година

Угледни час из Физичког и здравственог васпитања одржао је у четвртак 5.11. у Великом Селу наставник Милан Вуксановић у одељењу VII/3. Наставна тема: Елементарне игре-Вијача

Ученици 7-3 у Великом Селу су 27. 10. 2020. имали интердисциплинарни огледни час. Комбинујући знање из енглеског језика и технике и технологије, представили су најпознатије мостове и најимпозантније облакодере у Њујорку и традиционалну градњу и средњевековне грађевине у Јорку.

Наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов им је помогла да повуку паралелу између описаних архитектонских објеката и грађевина у Србији. Наставница техничког и технологије Милица Лукић Дувњак је ученицимa задала да нацртају техничке цртеже мостова и облакодера.

Ученици су усвојили нове термине из архитектуре на српском и енглеском језику, научили понешто о типовима мостова и усвојили информације о знаменитостима у оба поменута града.

Школска 2019/2020. година

Ученици V2 и V3 су радили на пројекту „My dream home“ уз сарадњу са наставницом технике и технологије Милицом Лукић Дувњак и наставницом енглеског језика Хеленом Милошевић Момчилов.

Организовани у групе, израдили су макете и Power Point презентације. Показали су невероватну креативност и маштовитост, као и знање из информатике, те их овом приликом све похваљујемо.

Наставник Петар Ердељан је у Сланцима 25.9.2019. године одржао огледни час у 5/2 разреду под називом „Једнострука финта“.

Ученици су уживали у упознавању првих правила рукометне игре.

Часу су присуствовале директор Лидија Савић, педагог Славица Мартиновић и наставница енглеског Хелена Милошевић Момчилов.