Српски језик

Литерарни конкурс „Моја звезда“:
Софија Чутура 3/1- треће место
Јована Гобељић 5/4-специјална награда


Литерарни конкурс „Мостови“:
Сара Ђорђевић 7/1-друго место
Милица Марковић 8/3- треће место


На литерарном конкурсу у организацији Пријатеља деце београдске општине Палилула, под називом „Мој свет је ипак чаробан и леп“ Настасија Адамовић 3-1 и Ања Гобељић 8-3 су освојиле друго место.

Честитамо свима на постигнутим успесима!


Ученица из Великог Села Јована Цветковић 8/3 освојила је прво место на литерарном конкурсу „Приче из мог краја“.
Срдачне честитке ученици и наставници!

Приче из мог краја

              Преподневна смена, уторак, сасвим обичан дан… Долазим у школу и улазим на час веронауке. Ђак као и сваки други, ко би још слушао предавање?! Док замишљено гледам кроз прозор, чујем једну занимљивост. Манастир Свети Стефан, који се налази на улазу у моје село, са собом носи занимљиву историју. Прича се да га је обновио Свети Сава, док неки тврде да је то био краљ Драгутин.

Одједном сам се нашла у средњем веку. Преда мном су се завршавали радови. Од људи који су помагали у обнови манастира чула сам врло занимљиве приче. Звоно ме је прекинуло у маштању. Ипак, сазнала сам да се води као метох, то јест посед манастира Хиландар са Свете горе. Османска војска под вођством Сулејмана Величанственог стигла је 1521. године до Београда и освојила га и тада настаје тежак период за манстир који је рушен више пута за време турске владавине. Иако су га монаси стално обнављали, био је  у толико лошем стању да су га скроз срушили, а грађевински материјал је искоришћен за изградњу цркве у Великом Селу и Миријеву.

Шездесетих година двадесетог века манастир је обновљен. Краси га  дрвени иконостас са четири иконе – Исус Христ, Богородица, Јован Крститељ и свети Стефан као светац коме је манастир посвећен. Зато и слави славу 15. августа на дан преноса моштију првомученика и архиђакона Стефана. У манастиру се налази копија иконе Богородице Тројеручице направљене у Хиландару. На северној страни манастира је спомен плоча посвећена борцима који су погинули у Балканским ратовима.

Данас је наш манастир надалеко познат по доброчинствима својим.  Игуман и монаси  истичу се својим хуманитарним радом, пружајући  уточиште многим убогим и сиромашним људима.

Сасвим изненада, једног сасвим обичног дана, један неочекивано занимљиви час натерао ме  да погледам око себе и схватим колико сам поносна што је ово  прича баш  из мог краја.

Јована Цветковић 8/3

 

На општинском такмичењу Књижевна олимпијада четири ученице наше школе освојиле су места и пласман на окружно такмичење:

  • Вања Ацковић 7/1 – друго место
  • Кејтлин Гомез 7/2 – друго место
  • Катарина Николић 8/3 – друго место
  • Милица Јакшић 7/3  – треће место