У сусрет Светом Сави

У сусрет Дану духовности и школској слави Свети Сава, ученици су имали прилике да се на тематским часовима упознају са ликом и делом нашег првог просветитеља.

Кроз ликовне радионице, квизове, игре, песме, приче, рецитације и краснопис ученици су сазнали бројне занимљивости из живота Светог Саве и показали висок ниво знања.

У наставку погледајте галерију, којом ћемо покушати да вам дочарамо део атмосфере са појединих тематских часова, у сва три објекта наше школе.

Учитељице Сања Дамњановић и Јована Цакић Николић су, са ученицима 1/1 и 1/2 разреда, одржале тематски дан, који је реализован кроз предмете српски језик, математика, ликовна и музичка култура.


Учитељи Бранислава Тришић и Далибор Јелић су ученике 2/1 и 2/2 разреда на часу српског језика кроз презентацију упознали са животом и делом Светог Саве, а ученици су на часу ликовне културе илустровали делове из прича о Светом Сави, са којима су се упознали на часу српског језика.


Учитељица Марина Васиљевић је у одељењу 3/1 одржала тематски дан на тему „Живот и дело Светог Саве“. На часу српског језика ученик Ђорђе Богдановић је упознао другаре са ликом Светог Саве, а потом су ученици радили текст „Свети Сава и сељак без среће“. На часу математике ученици су успешно израчунавали производе уз осмех и задовољство у раду, показујући како је математика занимљива. На часу музичке културе су певали химну Светом Сави, а потом цртали портрет Светог Саве и манастире Хиландар, Студеницу и Жичу. Као резултат заједничког рада, ученици су на крају својим радовима украсили пано у учионици.


Учитељица Драгица Секулућ је у одељењу 4/1 организовала два тематска часа ликовне културе где су ученици цртали на тему о Светом Сави.


Наставница Јелена Главаш је реализовала тематски ЧОС, у оквиру кога су ученици 5/1 разреда читали биографију Светог Саве, кратке народне приче и песме о српском светитељу. Ученици су са одељенским старешином разговарали о значају Светог Саве и династије Немањић за српску државу и народ. У оквиру часа ликовне културе ученици су представили радове о Свеетом Сави.


У оквиру обележавања Дана духовности, на часу српског језика наставнице Марине Рајковић, ученици 7/1 разреда говорили су стихове песме „Прича о светом Сави“, Матије Бећковића. Ученици 6/1 разреда су уређивали пано са награђеним радовима на Светосавском конкурсу, као и пано са радовима свих ученика који су учестовали. Ученик 6/1 разреда Новак Ерцеговац урадио је литарарно-ликовни рад са светосавским мотивима. Ученици 5/1 и 5/2 разреда преписали си и осликали радове за пано.

Сви ученици старијих разреда решавали су квиз на тему познавања живота Светог Саве на платформи quizziz.com, који је припремио актив српског језика. Сви ученици су показали лепо знање и научили нове занимљивости из живота првог српског просветитеља.


На часу географије наставнице Кристине Радосављевић, ученици 7/1 разреда су научили нешто више о путевима Светог Саве и уједно провежбали своје картографско знање.


Ученици Марко Станчић и Марија Радомировић су са наставницом Данијелом Степановић нацртали цртеже Светог Саве. Радило се на часу ликовне културе, а у оквиру дана обележавања школске славе Свети Сава. Ученици се кроз разне активности упознају са животом и радом просветитеља током месеца јануара.


Ученици 8/1 разреда су на часу српског језика наставника Милана Митића читали народне приче и легенде у којима се представља живот и дело Светог Саве.


На часу информатике и рачунарства наставника Војислава Марјановића, ученици 7/1 су правили у PowerPoint програму презентацију о Светом Сави. Циљ часа је да ученици уз помоћ рачунара и тимског рада визуелно представе живот и дело Светог Саве, а тако и обнове све што знају о њему. Презентације су садржале текстове и слике о Светом Сави и храму Светог Саве на Врачару, које су ученици преузимали са интернета на лицу места.

Сваки првак у 1/3 је научио по једну песму о Светом Сави и изрецитовао. Са учитељицом Драганом Гајић обрадили су текст „Свети Сава и ђаци“. На часу ликовне културе цртали су и писали песме за пано .



Ученици 2/3 разреда су са својом учитељицом Иреном Матић припремили рецитације и направили занимљив видео.



Са својом учитељицом Слађаном Петровић, ученици 3/2 разреда су поновили шта су до сада научили о животу и делу Светог Саве, прочитали стихове“Химна Светом Сави“, рецитовали најлепше стихове о Светом Сави по свом избору.


Ученици 5/3 разреда су у оквиру тематског часа на ЧОС-у, са својим одељењским старешином Ненадом Прибаком, кроз игровне активности решавајући puzzle и асоцијације обновили знање, али и сазнали нешто више о животу и делу Светог Саве.

У оквиру обележавања Дана духовности ученици виших разреда у Вишњици, Сланцима и Великом Селу решавали су квиз на тему познавања живота Светог Саве на платформи quizziz.com. Ученици су показали лепо знање и научили нове занимљивости из живота првог српског просветитеља.

Ученици 5/3  и 6/2 су на часовима српског језика наставнице Данијеле Пантелић посвећеним Светом Сави рецитовали научене песме, показали своје литерарне радове  о Немањићким задужбинама и уредили паное одабраним песмама о Светом Сави.


Ученици 5/3 разреда су са наставницом ликовне културе Јасмином Тицом, у оквиру тематских часова поводом обележавања дана Светог Саве, од вајараског материјала глине, израђивали манастире из доба Немањића: Студеницу, Жичу, Манасију, Високе Дечане, Храма Светог Саве…

Циљ ове ликовне радионице је да ученици кроз креативан и практичан начин користећи вајарске технике и материјал израде макете манастира од глине по узору на фотографије великих манастира наше земље, а  посебно да на основу проматрања манастира упознају и културно наслеђе нашег краја.

У одељењу 1/4 учитељице Наташе Ђорђевић, Дан духовности је обележен кроз часове српског језика и ликовне културе. На часу српског језика ученици су упознати са основним подацима о Светом Сави, обрађен је текст „Свети Сава и ђаци“, песма „Свети Сава“ и пуштен им је кратак видео о животу и раду нашег светитеља. На часу ликовне културе прваци су цртали овог великана и ти радови сада красе пано у учионици.


Учитељица Нела Дракулић је у одељењу 2/4 одржала тематски час из ликовне културе на тему „Цртамо Светог Саву“.

 


Учутељица Светлана Пузовић је у одељењу 3/3 одржала тематски час из српског језика „Свети Сава и сељак без среће“. На овом часу уз примену инегративне наставе (српски језик, ликовна култура и музичка култура), различитих метода, као и других наставних средтава у односу на стандардне, објашњено је где се крије срећа и како достићи срећу, миран, блажен и спокојан живот. Учениици су давали своје одговоре, а кроз интерпретацију књижњвног текста откривали смо шта мудри људи саветују у вези са тим где се наша срећа налази, а међу њима посебно се истичу речи Светог Саве: стећа је у нама самима, у нашој памети и рукама и саветима старијих, искусних људи.


Ученици 4/3 разреда учитељице Невене Алексић су на спојеним часовима верске наставе и грађанског васпитања учили о значају Светог Саве, а на часу ликовне културе израђивали радове на тему Дана духовности.


Ученици 3/3 разреда са наставницом енглеског језика Слађаном Вуксановић одгледали први анимирани филм о Светом Сави. Након одгледаног филма такмичили су се у квизу.


Ученици 5/4 разреда у Великом Селу су одмерили знања о Светом Сави после одгледаног анимираног филма на часу француског језика са наставницом француског Слађаном Вуксановић.


На часовима технике и технологије наставнице Милице Лукић – Дувњак, ученици од 5. до 8. разреда израђивали су калиграфске радове на тему Светог Саве.


У оквиру обележавања Дана духовности ученици виших разреда у Великом Селу, решавали су квиз на тему познавања живота Светог Саве на платформи quizziz.com који је припремио актив српског језика. Ученици су показали лепо знање и научили нове занимљивости из живота првог српског просветитеља.

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *