Излети и екскурзије

Екскурзије увек остављају дубок траг у сећању. Ученици седмог и осмог разреда ће овогодишњу памтити по дивном дружењу, занимљивим дестинацијама, сунчаном времену и изузетно пријатној атмосфери.

У петак су ђаци са својим разредним старешинама, на путу ка Мајданпеку, обишли Виминацијум и Голубачку тврђаву. Предусретљиви водичи су их кратким предавањима упутили у историјске чињенице и одговорили на сва постављена питања. Сазнали су да је тај римски војни логор и град настао у I и трајао до почетка VII века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске.

Једна од главних атракција на овом локалитету је и Вика, комплетан костур мамута пронађен на коповима.

Другог дана су обишли Хидроелектрану Ђердап. Уз стручна предавања о географском пореклу и историјском мешању народа на овом подручју, као и значајним чињеницама о начину функционисања овог српско- румунског постројења, деца и наставници су присуствовали и превођењу туристичког брода са горњег на доњи ток реке Дунав.

У недељу су у близини изворишта реке Пек, у Рајковој пећини чули причу о неустрашивом хајдуку Рајку и легенди о његовом скривеном благу, опљачканом од Турака. Рајкова пећина је богата пећинским накитом различитих облика од снежно белог кристалног калцита, најквалитетнијег у Србији. Ходајући пећинском стазом ослушкивали су жуборења бистре Рајкове реке која одјекује пећинским просторима „Јежеве дворане“.

Слободно време је искоришћено за шетњу по Мајданпеку, склапање нових пријатељстава и играње пријатељске фудбалске  утакмице са мештанима, а вече за одлазак у дискотеку.

Време је било испуњено разнородним активностима, те је и веома брзо протекло.

Деца из сва три објекта се слажу да су оваква путовања њима изузетно важна, јер, стварају успомене и помажу да се, и поред разуђености, ови млади људи осећају као део јединственог, по свему специфичног колектива.

 

Ученици 1. и 2. разреда били су у посети Обедској бари и обишли су „Музеј хлеба“ у Пећинцима.


Ученици 3. и 4. разреда провели су дан на излету у Виминацијуму, на Сребрном језеру и у Браничеву.


Ученици 5. и 6. разреда обишчи су манастир Троношу и родну кућу Вука Караџића у Тршићу.

Ученици млађих разреда су у периоду од 8. априла до 15. априла 2022.  боравили у Сокобањи.

Поред учења, уживали су у дугим шетњама у природи. Обишли су излетиште Лептерија и водопад Рипаљка.
Стигли су и да одгледају позоришну представу, Нушићеву „Аутобиографију“, а током вечери су уживали у дискотеци, уз ревију фризура, маскенбал и друге забавне активности.
Свако се у по нечему истакао, па су завршне вечери свима додељене и заслужене дипломе.

Ученици првог и другог разреда имали су једнодневну екскурзију 05.11. 2019.

Обишли су Музеј хлеба у Јакову и Музеј ваздухопловства у Сурчину, где су видели прву летелицу направљену код нас, као и велики број макета и авиона који се чувају у музеју.

У Бољевцима је био организован ручак за ученике. После ручка ученици су се дружили у парку у близини ресторана.

Ученици 3. и 4. разреда 4.11.2019. обишли Опленац, Тополу и Аранђеловац.

Ексурзија за 7. и 8. разред школске 2018/2020. године изведена је од 25. до 27. октобра.

Ученицу су првог дана посетили Стопића пећину, етно село Сирогојно и Златибор. Смештај је организован у дечјем одмаралишту „Митровац“ на Тари.

Другог дана, ученици су посетили Кремну и Тепих ливаду на Тари.

Трећег дан је био резервисан за вожњу Шарганском осмицом и посети Дрвенграду.