Огледни часови

Школска 2022/2023. година

23.05.2023. је у Сланцима у одељењу 5/3 одржан угледни час из француског језика.Тема часа је „Indiquer un itinéraire“, тј. „Означити путању“. Ученици су се успешно сналазили у простору учионице (замишљали су да су на улици и у граду) уз упутства наставнице Слађане Вуксановић.Уживали су користећи мултимедијалне садржаје.

У одељењу 5/1 27.04. 2023. године одржан је угледни час из српског језика наставнице Марине Рајковић под називом „Променљиве и непроменљиве речи“. Ученици су на занимљив начин, преко наставних листића са илустрацијама, обновили комплексно градиво – поделу речи на врсте. Уз помоћ интерактивне игре „Насумични точак“ понављали су врсте речи и такмичили се по групама. Часу су присуствовале директор Лидија Савић, психолог Тамара Маринковић и одељењски старешина 5/1 Мирјана Кривокапић.

У уторак 25.04. у одељењу 8/2 одржан је угледни час из српског језика наставнице Данијеле Пантелић. Тема је била Синоними, антоними и хомоними. Ученици су се забавили спајајући различите речи и одгонетајући њихова значења. Обогатили су свој речник и присетили се неких заборављених речи.
Часу су присуствовале директор Лидија Савић, психолог Тамара Маринковић и наставница Биљана Аксентијевић.

 

У одељењу 5/4 29.3.2023. наставница српског језика Биљана Аксентијевић одржала огледни час – „Писање речце НЕ“. Кроз игру и забаву петаци су научили нека основна правописна правила.

У понедељак 20. марта, наставник Милош Турчиновић је одржао огледни час из математике под насловом „Множење полинома“ у одељењу 7/4.
Циљ часа је био да се раније стечена знања примене у множењу полинома.
PowerPoint презентацијом ученици су показали да технологија помажe у стицању нових знања на један практичан начин. Овај начин рада је мотивисао поједине ученике, који иначе нису
превише активни на часу, да се добровољно јаве и решавају задатке на табли.
Гошће на часу су активно учествовале у решавању задатака и тиме додатно мотивисале ученике у стицању и примени нових знања.
Часу су присуствовале наставница српској језика и књижевности Биљана Аксентијевић и наставница географије Кристина Богетић.
У петак 17. марта, наставница математике Мирјана Кривокапић је одржала угледни час под називом „Угао“ у одељењу 5/1.
Циљ часа је био утврђивање стечених знања o појму угла, елементима угла, врстама углова, обележавању углова, централном углу и тетиви (конструктивно), конструктувном сабирању и одузимању углова, мерењу углова, а нарочито оспособљавање ученика за самосталну реализацију пројекта. Пројектни задатак је замишљен кроз низ активности које су претходили самом угледном часу. Ученици су имали задатак да својим вршњацима помогну у сагледавањеу свега што су учили о угловима на три различита начина: путем презентације, квиза и презентацијом на хамеру са задацима са конструктивним сабирањем и одузимањем углова.
ППТ презентацијом и квизом су показали како ИКТ помажe у утврђивању стеченог знања на леп и практичан начин, а презентација на хамеру како савремено можемо повезати са традиционалним на истом часу.
На крају часа ученици су читаву синтезу наученог заједно са наставницом представили на табли кроз мапу ума са свим кључним појмовима.
Присутни гости су на крају добили квиз и радо га решавали, али и једногласно похвалили све ученике за труд и рад у изради пројектног задатка.
Часу су присуствовале педагог Славица Мартиновић, наставница српској језика и књижевности Марина Рајковић и наставница француског језика Јелена Главаш.

У понедељак 30. јануара наставница математике Кристина Дувњак, одржала је огледни час под називом „Пирамида“ у одељењу 8/1. Час је одржан у корелацији са предметом техника и технологија наставнице Милице Лукић Дувњак.

Огледни час из хемије наставнице Наташе Чучковић под називом „Хемијске реакције“ одржан је у Сланцима у одељењу 7/3. Ученици су извели извели занимљиве експерименте и демонстрирали хемијске реакције. Били су подељени у три групе. Правили су Слоновску пасту за зубе уз помоћ водоник- пероксида, надували су балоне помођу чаробне реакције са сирћетом киселином и направили су ублек. Направили смо пано под називом „Хемијске реакције у свету око нас“.

Часу су присуствовали наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов и наставник физичког васпитања Петар Ердељан.

У одељењу 7/3 у Сланцима, дана 6.12.2022. одржан је огледни час из француског језика, историје и географије под називом „Француска од револуције до републике“. Ученици су показали своје знање кроз сва три предмета.

Час су водили наставници Јелеа Главаш, Кристина Богетић и Владимир Илић. Часу су присуствовали директорка Лидија Савић, помоћник директора Мирјана Кривокапић и педагог Славица Мартиновић.

Позна јесен може бити весела и шарена и инспирисати креативност и радост када најмлађи добију прилику да искажу како је они доживљавају.
У објекту наше школе у Сланцима, одржан је угледни час ученика 1/3,2/3,3/3 и 4/3, који су са својим учитељима организовали изложбу на тему ,,Јесен стиже дуњо моја“.
Изложба је настала као корелација више предмета: природе и друштва, музичке културе,српског језика и ликовне културе.
Причајући о здравој храни, прво су набрајали плодове јесени, а онда их и донели у школу. Од свежег воћа и поврћа су настале маштовите скулптуре домаћих и шумских животиња.
Увежбавајући цртање по моделу, нацртали су плодове у најразличитијим техникама у живим бојама.
Песме о јесени су инспирисале преношење доживљаваја стихова на папир, па је ходник школе обогаћен великим бројем радова.
Изложбу су, поред директорке Лидије Савић, заменице директора Мирјане Kривокапић и педагога школе Славице Мартиновић, посетили и родитељи.
Мајке и баке је весела припрема за јесењу изложбу инспирисала да направе укусне посластице од јабука, бундеве и других здравих плодова и донесу их на свечано отварање изложбе Деца су се почастила и тиме наградила за сав уложени труд.
Данас су ученици 5/4 уживали у бајковитом споју музичке културе и енглеског језика кроз слушање симфонијске бајке „Пећа и вук“ Сергеја Прокофјева.
У композицији музички инструменти карактеришу ликове из бајке, а наратор прати мелодију.
Ученици су се присетили да симфонијски оркестар чини чак сто разноврсних музичких инструмената.
Уз прегршт интерактивних картица научили су називе соло инструмената, који изводе ову бајку, на српском и енглеском језику, али и да препознају њихово звучање.
Спајањем приче у сликама и реченица на енглеском издвојили су кључне моменте у симфонији и схватили да су уз помоћ музике лакше савладали и садржаје на страном језику.
Часу, који су водиле наставнице Татјана Добросављевић и Хелена Милошевић Момчилов, присуствовале су педагог Славица Мартиновић и помоћник директора школе Мирјана Кривокапић.

У одељењу 7/3 у Сланцима 18.11.2022. одржан огледни час из математике на тему Питагорина теорема- примеме, који је водио наставник Ненад Прибак. Подељени у две групе (Питагорино стабло и Питагорин пуж) ученици су представили своје радове, слагали Танграм, такмичили се у знању кроз квиз и примењивали Питагорину теорему на проблемима из свакодневног живота.

Часу су присуствовале директор Лидија Савић, педагог Славица Мартиновић и помоћник директора Мирјана Кривокапић.

Школска 2021/2022. година

У понедељак 18.04.2022. одржан је огледни час из музичке и ликовне културе у одељењу 5/2 у Сланцима. Ученици су инспирисани слушањем „Влтаве“ Беджиха Сметане својим ликовним радовима дочарали бајковита осећања и дивне чешке пејсаже.

Ученици 8/3 разреда су 17.11. са наставницом Миријаном Илић извели огледни час „Угљеник – својства и примена“

Лена је моделом атома угљеника и ређањем електрона показала његов положај у ПСЕ.

Анђела је повезала угљеник ковалентним везама са кисеоником и наградила два оксида , и моделом молекула и цртежом показала двоструке и троструке везе у молекулима.

Затим нас је Исидора упознала са алотропским модификацијама и аморфним облицима угљеника и снимком помоћу е- учионице показала разлике у физичким својствима истих.

Михајло је помоћу натријум- хидогенкарбоната и сирћетне киселине произвео CO2, и загравањем етанола. Он је успео да докаже да је та супстанца баш CO2, тиме што је тежи од ваздуха.

Анђела је снимком помоћу е-учионице показала могуће начине добијања CO и CO2 у природи.

Дамјан нас је упознао са : Шта може тај гас CO2?
– да учествује у фотосинтези и даје 1 молекул глукозе и 6 молекула кисеоника , да се раствара у води и гради угљену киселину , да реагује са хидоксидима и гради карбонате – на конкретном примеру нам је показао узорак калцијум- карбоната.

Андреј је сликовито приказао процес фотосинтезе и са биолошке стране објаснио шта се дешава у листу биљке током фотосинтезе.

Борис је испричао примену угљеника и његових једињења и помагао наставници у извођењу експеримента.

Остали ученици су квизом питања обновили лекцију.

Часу су присуствовали директорка школе Лидија Савић, наставница математике Мирјана Кривокапић и наставник технике и технологије Војислав Марјановић.

02.11. је у 5/1 одржан огледни час наставника Војислава Марјановића из технике и технологије под називом “ Пажња, молим-знакови поред пута“.

Ученици су, подељени у групе, решавали занимљиве задатке, загонетке и укрштенице.
На крају часа су правили модел саобраћајног знака по избору.
Намера наставника је била да се ученицима, као учесницима у саобраћају, укаже на важност поштовања саобраћајних правила у циљу заштите себе и других.

Часу су присуствовале директорка школе Лидија Савић, педагог Славица Мартиновић и наставница хемије Наташа Чучковић.

У нашој централној школи је 22.10. одржан Тематски дан, прави мали сајам здраве исхране, под називом „Мали произвођачи Вишњице“.

Сви ученици од 1. до 4. разреда су дали свој допринос, а у дворишту су, на тезгама нудили домаћу  слану и слатку зимницу.

Ученици 1/1 ,на часу математике цртали су воће и поврће, на тему Скупови и бројање.На часу ликовног бојили су воће и поврће и лепили на хамер.На часу света око нас од поврћа су правили шарену салату,а од воћа воћну салату.На српском су учили  песму о поврћу.

Ђаци другог разреда су размењивали рецепте, а онда најбоље савете бака и мама спровели у дело.

Трећаци и четвртаци, већ навикнути на међусобну сарадњу, брзо су организовали поделу рада и своје знање и савете старијих вешто преточили у шарене тегле.

Сви учитељи су пренели своја искуства и вештине, али и с пажњом послушали традиционалне  савете,  које су донели њихови ученици.

Директорка и педагог школе су се придружиле сајму, а прилику да се диве вештинама нових нараштаја имали су и сви остали запослени.

Ученицима 4/2 је на огледном часу из енглеског језика наставнице Хелене Милошрвић Момчилов, постала јасна подела инструмената, а поред њихових назива, научили су и да их препознају по звуку, да их нацртају, па и да понешто одсвирају. Имали су и узбудљиво такмичење у стилу игара из “ Музичког тобогана“. Гост им је био старији ученик наше школе, који свира гитару и виолончело, па су уживали и у мини концерту. Звоно је пропраћено звуцима валцера и обећањем да ће се на наредном часу позабавити увежбавањем корака овог плеса.

Часу је присуствовала педагог Славица Мартиновић и учитељица 4/2 Слађана Петровић.

У школи у Сланцима је данас одржан огледни час из биологије на тему “ Грађа биљке-вегетативни органи“ наставнице Маје Маринков. Ученици 6/3 су кроз презентацију и цртеже представили различите типове вегетативних органа и занимљивости о метаморфози биљних органа. Уз помоћ мапе ума поновили су све научено. Договорено је да се за школски часопис напише извештај о овом часу и личном утиску о припреми за овако несвакидашње излагање знања.

Часу је присуствовала педагог Славица Мартиновић, одељењски старешина 6/3 Ненад Прибак и наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов.

Школска 2020/2021. година

Угледни час из Физичког и здравственог васпитања одржао је у четвртак 5.11. у Великом Селу наставник Милан Вуксановић у одељењу VII/3. Наставна тема: Елементарне игре-Вијача

Ученици 7-3 у Великом Селу су 27. 10. 2020. имали интердисциплинарни огледни час. Комбинујући знање из енглеског језика и технике и технологије, представили су најпознатије мостове и најимпозантније облакодере у Њујорку и традиционалну градњу и средњевековне грађевине у Јорку.

Наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов им је помогла да повуку паралелу између описаних архитектонских објеката и грађевина у Србији. Наставница техничког и технологије Милица Лукић Дувњак је ученицимa задала да нацртају техничке цртеже мостова и облакодера.

Ученици су усвојили нове термине из архитектуре на српском и енглеском језику, научили понешто о типовима мостова и усвојили информације о знаменитостима у оба поменута града.

Школска 2019/2020. година

Ученици V2 и V3 су радили на пројекту „My dream home“ уз сарадњу са наставницом технике и технологије Милицом Лукић Дувњак и наставницом енглеског језика Хеленом Милошевић Момчилов.

Организовани у групе, израдили су макете и Power Point презентације. Показали су невероватну креативност и маштовитост, као и знање из информатике, те их овом приликом све похваљујемо.

Наставник Петар Ердељан је у Сланцима 25.9.2019. године одржао огледни час у 5/2 разреду под називом „Једнострука финта“.

Ученици су уживали у упознавању првих правила рукометне игре.

Часу су присуствовале директор Лидија Савић, педагог Славица Мартиновић и наставница енглеског Хелена Милошевић Момчилов.