Школске библиотеке

БУДИТЕ РАДОЗНАЛЦИ И ИСТРАЖИВАЧИ!

Драги корисници,

Имајући у виду да су све школе у РС затворене због пандемије корона вируса, самим тим библитеке основне школе “Иван Милутиновић” у Вишњици, Сланцима и Великом Селу нису у могућности издавати књиге до даљег. Ако имате потребу за читањем, било да је у питању лектира или  друга литература, предлажем вам  да користите дигиталне књиге у неком од формата (ПДФ, Ворд) који можете читати на мрежи или преузети на рачунар.

Препоручујем вам веб-странице библиотека са дигитализованим књигама:

Aнтологија српске књижевности

Дигитална едиција садржи 130 дела народне, старе и нове књижевности доступних за преузимање: од средњовековних житија српских светаца и народне поезије и прозе, преко најзначајнијих дела књижевности XVIII и XIX века, до изузетних остварења с почетка XX века која нису под ауторским правима и важних савремених књижевних дела за чије су објављивање у овој едицији право дали сами аутори.

Дигитална народна библиотека Србије

Изграђена у складу са принципима отвореног приступа знању и информацијама, дигитализована грађа из колекција Народне библиотеке Србије представља јавно национално добро.Дигитална Народна библиотека Србије обухвата књиге, новине, часописе, звучне књиге, рукописе, старе и ретке књиге…

  “Српска књижевност у 100 књига” (1970), репрезентује српску књижевност од 12. до 20. века са дигиталним копијама дела Стевана Раичковића, Васка Попе, Антонија Исаковића, Меше Селимовића, Добрице Ћосића, Михаила Лалића, Бранка Ћопића, Скендера Куленовића, Момчила Настасијевића, Растка Петровића, Милоша Црњанског, Иве Андрића, Стевана Јаковљевића, Вељка Петровића, Владислава Петковића Диса, Милана Ракића, Јована Дучића, Бранислава Нушића, Петра Кочића, Радоја Домановића, Стевана Сремца.

Српска дечја дигитална библиотека Народне библиотеке Србије

У колекцији НБС  доступне  дечје књиге са 127 одабраних књига за децу узраста од 3 до 13 година, међу којима су дела Десанке Максимовић, Милована Данојлића, Доситеја Обрадовића, Бранка Ћопића, Душана Радовића, Љубивоја Ршумовића, Јована Јовановића Змаја, Гроздане Олујић, Владимира Андрића, Татјане Родић, Драгана Лукића, Мирослава Антића, Симеона Маринковића, Весне Алексић, па чак и “Приче о детињству” Николе Тесле.

На левој страни се налази опција „Садржи“ путем које је најједноставније прегледати доступна издања.

Међународна дигитална библиотека за децу

Могућа је претрага по језицима, односно државама, што омогућава проналазак књига; кликом на овај ЛИНК  директно приступате  књигама на српском језику.

Дигитална библиотека Матице српске

Приоритет је дат публикацијама које су описане у редовним едицијама Ћирилске рукописне књиге БМС и Каталог старих и ретких књига БМС као и издањима библиотеке.

Историјска библиотека

Енциклопедија на српском језику у којој можете наћи занимљиве текстове из области политичке и војне историје, као и историје књижевности.

Творац града

Ризница књига објављених у ПДФ формату.

Претражива дигитална библиотека

Претражив корпус дигитализованих историјских новинских текстова Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, са преко 500.000 страница на српском језику, који обухвата раздобље од почетка XIX века до данас. Колекција садржи на десетине наслова од којих су међу најпознатијим Београдске општинске новине, Нова искра, Глас народа, Зора, Србадија… Да бисте претражили дигитализоване странице, једноставно унесите израз који тражите у поље за претрагу. За напредне могућности претраге, погледајте упутство.

Читајте Забавник

У Архиви одаберете годину и број. Можете користити опцију “претражи”. Часопис листате из горњег десног угла.

Књиге у ПДФ формату

Књижевност – велики избор наслова

 

УЧИТЕ, ЗАБАВИТЕ СЕ  И ВИРТУЕЛНО ОТПУТУЈТЕ!

Будући да смо већ данима у кућној изолацији,  један од занимљивих начина употпуњавања слободног времена је обилазак неких од најзначајнијих домаћих и светских музеја и других локација са садржајима из културе.

Ова предивна места чувају од заборава историјске знаменитости светске културне баштине, будећи у нама истраживачки дух попут правог кустоса, археолога, љубитеља уметности, па чак и астронаута.

Народни музеј у Београду

Налази се у самом центру престонице, на Тргу Републике. Нова стална поставка музеја обухвата прегршт уметничких дела хронолошки насталих од далеког палеолита, па све до уметности ХХ века. Организована на три нивоа репрезентативног здања, поставка је распоређена на 5000 m² изложбеног простора. Виртуелну шетњу можете започети на овом ЛИНКУ.

Галерија Матице Српске у Новом Саду   

Представља једну од највреднијих колекција српске националне уметности од XVI до XX века. Овај национални музеј основан је 14. октобра давне 1847. године, у оквиру Матице српске, најстарије образовне и културне институције код Срба.

Кроз ову виртуелну посету можете видети једну од највреднијих колекција српске националне уметности са преко 500 различитих уметничких дела,  изложених у сталној поставци музеја.

Виминацијум

Недавно откривени брод из доба Римског царства у Археолошком парку Виминацијума, може бити један од разлога који би вас овде довео.

Раскошна лепота овог староримског града не престаје да одушевљава посетиоце, скривајући тајне ископине старе преко 2000 година.

 Лувр

Највећи и најпознатији музеј на свету налази се на десној обали Сене, у Паризу. У музеју је изложено скоро 35.000 историјски значајних, а самим тим и веома вредних предмета из периода од праисторије до XIX века. Не пропустите да овом приликом видите и ремек-дело чувеног ренесансног сликара Леонарда да Винчија — Мона Лизу.

Акропољски музеј   основан 1865. године,  налази се на Акропољу,  у Грчкој. Један је од најважнијих археолошких музеја у Атини и убраја се у најзначајније светске музеје. У Акропољском музеју налазе се бројна ремек-дела древне грчке цивилизације. Изложено је око 4.000 експоната углавном из периода од VII  века пре нове ере до хеленистичког раздобља. Централни део поставке су експонати из златног V века п.н.е.

НАСА

Један је од најинтересантнијих музеја који сваке године посећују људи широм планете. Кроз обилазак овог музеја, који се налази у оквиру истраживачког центра Вирџиније, можете видети нека од најзначајнијих технолошких открића у историји човечанства.

Свемирски центар Хјустон, такође, има апликацију која пружа виртуелне обиласке, као и видео и аудио снимке о истраживању свемира.

Ермитаж музеј

Најпознатији  и најбогатији руски музеј.

Колекција Државног Ермитажа обухвата више од три милиона уметничких дела и артефаката светске културе. Међу њима су слике, графички радови, скулптуре и дела примењене уметности, археолошки налази и нумизматичка грађа.

Главни архитектонски ансамбл Ермитажа смештен у центру Санкт Петербурга састоји се од Зимске палате, некадашње државне резиденције руских царева, зграда Малог, Старог (Великог) и Новог застоја, Пустињачког позоришта и Помоћне куће. Музејски комплекс обухвата и палату Меншиков и источно крило зграде Генералштаба, центар за рестаурацију и складиштење Старе Деревне и музеј царске фабрике порцулана.

На овој Гугл платформи можете пронаћи више од 60 онлајн музеја.

Стопама културе

Упркос томе што ,,не припадају“ данашњем времену и косе се са тенденцијама које намећу масовни медији, ови садржаји данас налазе на листи најпосећенијих културних институција на свету. Такође, уз помоћ Гугл Арт & Култура можете, у зависности од интересовања, „прошетати“ кроз многобројне велелепне светске и наше колекције и галерије, библиотека, позоришта, опера,  историје, науке, уметника и књижевника.

Претраживач културног наслеђа

Обједињени Портал за претрагу културног наслеђа Републике Србије

покренут је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије са циљем да се најширој јавности представе разноврсни дигитализовани фондови и обезбеде информације о наслеђу које чувају библиотеке, архиви, музеји, галерије, заводи за заштиту споменика и други субјекти у култури. Кроз свеобухватну претрагу, посетиоци портала добијају основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступ интерактивној мапи установа културе на територији Републике Србије.

Посетите Зоо- врт !. Да се лакше научи и забави ових дана, погледајте листу зоолошких  вртова и акваријума широм света који нуде виртуелне туре. Деца обожавају животиње, уз то оне су и саставни део наставе из Света око нас и Биологије. Можете да истражујете дубине океана, гледате прелепе поларне медведе како се рву…

Библиотекар, Мира Меглић