Прва награда на литерарном конкурсу „Приче из мог краја“

Ученица из Великог Села Јована Цветковић 8/3 освојила је прво место на литерарном конкурсу „Приче из мог краја“.
Срдачне честитке за ученицу и наставницу!

Прочитајте награђени рад:

Приче из мог краја

 

Преподневна смена, уторак, сасвим обичан дан… Долазим у школу и улазим на час веронауке. Ђак као и сваки други, ко би још слушао предавање?! Док замишљено гледам кроз прозор, чујем једну занимљивост. Манастир Свети Стефан, који се налази на улазу у моје село, са собом носи занимљиву историју. Прича се да га је обновио Свети Сава, док неки тврде да је то био краљ Драгутин.

Одједном сам се нашла у средњем веку. Преда мном су се завршавали радови. Од људи који су помагали у обнови манастира чула сам врло занимљиве приче. Звоно ме је прекинуло у маштању. Ипак, сазнала сам да се води као метох, то јест посед манастира Хиландар са Свете горе. Османска војска под вођством Сулејмана Величанственог стигла је 1521. године до Београда и освојила га и тада настаје тежак период за манстир који је рушен више пута за време турске владавине. Иако су га монаси стално обнављали, био је  у толико лошем стању да су га скроз срушили, а грађевински материјал је искоришћен за изградњу цркве у Великом Селу и Миријеву.

Шездесетих година двадесетог века манастир је обновљен. Краси га  дрвени иконостас са четири иконе – Исус Христ, Богородица, Јован Крститељ и свети Стефан као светац коме је манастир посвећен. Зато и слави славу 15. августа на дан преноса моштију првомученика и архиђакона Стефана. У манастиру се налази копија иконе Богородице Тројеручице направљене у Хиландару. На северној страни манастира је спомен плоча посвећена борцима који су погинули у Балканским ратовима.

Данас је наш манастир надалеко познат по доброчинствима својим.  Игуман и монаси  истичу се својим хуманитарним радом, пружајући  уточиште многим убогим и сиромашним људима.

Сасвим изненада, једног сасвим обичног дана, један неочекивано занимљиви час натерао ме  да погледам око себе и схватим колико сам поносна што је ово  прича баш  из мог краја.

 

Јована Цветковић 8/3

ОШ „Иван Милутиновић“ Вишњица

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *