Конференција „Дан безбедног интернета 2023“

У Палати Србија, 7.2.2023. одржана је конференција „Дан безбедног интернета 2023“. Нашу школу су на овој конференцији представљали директорка Лидија Савић, помоћник директора Мирјана Кривокапић, психолог Тамара Маринковић, наставник Ненад Прибак, учитељица Анђела Јовић и родитељ Вукоман Ђелошевић.

Сваке године, се удружује 180 земаља света како би подигле свест о опасностима и изазовима коришћења интернета, посебно за децу и младе и Влада Републике Србије узима своје учешће у глобалном обележавању Дана безбедног интернета,  заједно са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID), организацијом Propulsion и Дечијим фондом Уједињених нација (UNICEF).

Државни секретар Министарства информисања и телекомуникација, Милан Добријевић, помоћник министра просвете, Александар Јовић, и директорка УНИЦЕФ-а у Републици Србији, Дејана Костадинова, свечано су отворили конференцију „Дан безбедног интернета 2023. године“, у Палати Србија.

Подаци истраживања програма Нова писменост показују да 81% младих информише путем друштвених мрежа, док је 55% деце узраста од 12 до 18 година у неком моменту доживело непријатности на интернету. Од почетка рада, Националном контакт центру за безбедност деце на интернету стигло је 6.304 пријаве, од којих се чак 548 пријава односи на вршњачко насиље путем интернета међу ђацима основних школа. Контакт центар одржао је 532 презентације за децу и родитеље о безбедности деце на интернету у 201 основној школи и средњој школи у Србији.

„Свест о информационој безбедности мора да се развија од најранијег узраста, већ са првим сусретом и комуникацијом деце на интернету. Ми као држава можемо да се похвалимо да смо релативно рано сазрели и схватили колико је важно да са децом поделимо информације које укључују све предности и мане доба у којем живе, а које се првенствено односе на правилну употребу интернета“, поручио је државни секретар Министарства информисања и телекомуникација, Милан Добријевић.

Он је истакао значај Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, који континуирано ради на пословима едукације и информисања деце, родитеља и наставника о предностима, ризицима и начинима безбедног коришћења интернета, као и путем јединственог места за пружање савета и пријем пријава у вези са безбедношћу деце на интернету и упућује пријаве надлежним органима ради даљег поступања.

Након отварања, у сали Србија одржана су три панела посвећена значајним темама у областима вршњачког насиља и говора мржње на интернету, као и утицаја интернета на ментално здравље младих. Упоредо, у сали Београд за децу узраста од 10 до 13 година организована је едукација Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *