Дан државности Републике Србије

Дан државности Србије је празник Србије установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције. Прославља се и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав. Традиционално, овај дан биће обележен полагањем венаца и одавањем почасти у Орашцу и на другим локацијама, а у Крагујевцу ће бити одржана Сретењска академија.

У политичком, културном и историјском календару Србије 15. и 16. фебруар су најважнији датуми, на Сретење 1804. године је почео Први српски устанак, на Сретењској скупштини 1835. донет Устав Књажевства Србије, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба чији је творац Димитрије Давидовић. Њиме је Србији прва на Балкану укинула феудализам, што представља најисточнији утицај Француске револуције.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се обележава од 2002. године.

Колектив oсновне школе „Иван Милутиновић“ честита свим грађанима Србије Дан државности.

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *