Европски дан језика

„Стране језике учимо да бисмо могли да их употребљавамо на најразличитије начине“ кажу наши ученици седмог разреда.

У којим све контекстима можемо користити знање неког страног језика показали су наши ђаци кроз низ активности органитованих поводом Европског дана језика.
Ученици млађих разреда из Сланаца су на разним европским језицима исписивали фразу “ буди друг“, симболично приказујући да познавање језика може да нам помогне у упознавању нових људи и склапању пријатељстава.

Представљајући своје породице и себе на основу фотографија које су донели, ђаци млађих разреда из Вишњице су научили да се представе другима.

У Вишњици су ученици старијих разреда сазнали како се на двадесет језика каже “ волим те“ и доказали да нам елоквенција итекако помаже у изражавању осећања.

На француском су се изговарале брзалице. Ученици су схватили да је сврха брзалица да побољшају изговор одређених гласовних група, а самим тим и флуентност у говору.

Ученици млађих разреда из Великог Села су правили бродиће са натписима на европским језицима, који кажу: “ Учи језике, истражи свет“, што би требало да значи да је данас, и доба технологије и доступних путовања, могуће истраживање околине кроз различите научне и животне области.

На мапи Европе су другаци распоређивали државе, учећи кроз игру њихову величину, положај и главне градове.

У Великом Селу је одмор био веома живахан, јер су сва деца извлачила тракасте наруквице различитих боја и груписала се по извученим наруквицама, па онда учествовала у језичкој игри задатој њиховој групи. Једни су се играли глувих телефона на енглеском, други учили свакодневне изразе из руског језика,трећи изговарали најдужу реч из речника енглеског језика, четврти играли покретне игре…

Старији ученици су учествовали у такмичењима и квизовима са званичног сајта Европског дана језика.

Весела атмосфера међу учитељима, наставницима и ученицима говори да ђаци воле изазове и нова сазнања и да схватају колико је важно познавање језика у времену у ком живимо.

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *