Семинар „Рад са презаштићеном децом/ученицима“

Данас, 28.10.2023. године, у нашој школи је одржан семинар под називом „Рад са презаштићеном децом/ученицима“, са каталошким бројем 149 – аутор и водитељ је учитељ Момчило Степановић.

Аутор семинара је кроз занимљиву презентацију са многобројним примерима показао негативан утицај претеране заштићености деце на њихов емоционални развој, комплетно одрастање и свеукупни развој личности. Објаснио је нивое функционисања, који могу да послуже као кључ срећног, али квалитетног одрастања. Јасно и децидно је нагласио дужност родитеља и начин на који наставници могу остварити сарадњу и међусобно поверење, које је основа за постизање заједничког циља у васпитању ученика. Наставници су кроз радионице о емоционалном описмењавању навели своје гледиште о горућем проблему савременог васпитања и образовања – презаштићеност деце. Објашњено је како се формирају квалитетне, а како коригују лоше навике код деце и шта је задатак родитеља, а шта наставника. Речено је да је симбиоза наставника и родитеља суштина, да је та заједничка сарадња и усмеравање деце у истом смеру пресудно за решавање најразличитијих проблема. Показани су примери превенције за спречавање лоших навика.

Учесници семинара су се једногласно сложили да је семинар био користан, занимљив, да су наведени многи конкретни примери који могу помоћи у конкретним ситуацијама и проблемима, да је аутор човек „из клупе“ и да зна са каквим се проблемом сусрећу данашњи просветни радници и да је  васпитни аспект школовања постао приоритет у односу на образовни. Семинару је присуствовало 29 наставника и директорка школе.

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *