Свако дете има право да одраста здраво

На иницијативу Пододбора за спорт Народне скупштине Републике Србије Министарство просвете, Министарство здравља и Министарство спорта потписали су Меморандум о сарадњи у циљу реализације Пилот пројекта ,,Свако дете има право да одраста здраво!“, почев од школске 2023/2024. године.

Општи циљ пројекта је да допринесе стварању јачег развојног система физичког и здравственог васпитања и спорта у Републици Србији, да обезбеди развијање и неговање навика које доприносе квалитетном одрастању, као и развијање психофизичких способности и неговање здравих стилова живота, првенствено код ученика основних и средњих школа, као и развијање и практиковање здравих животних стилова, свести о важности сопственог здравља потребе неговања и развоја физичких способности.

У школској 2023/2024. години Пилот пројекат реализује се у 95 школа које наставу реализују у једној смени и то: у 73 основне и 22 средње школе. Додатни часови физичког и здравственог васпитања, за око 3500 ученика за које су родитељи/други законски заступници дали сагласност,одвијају сеу 194 одељења, 172 одељења основних школа, од тога у 109 одељења првог циклуса и 63 одељења другог циклуса и 22 одељења средњих школа.

У оквиру Меморандума о сарадњи планирани су јавни родитељски састанци, на којима ће секроз излагања стручњака на разноврсне теме и из различитих улога говори о организацији предмета Физичко и здравствено васпитање и школског спорта у установама образовања и васпитања у Републици Србији, о спортским лекарским прегледима и здравственим аспектима и могућностима бављења спортом, као и о наредним активностима који су предвиђени стратешким документима.

Први јавни родитељски састанак одржан је дана 13. октобра 2023. године у Новом Саду, на коме је присуствовало преко 220 родитеља и запослених у школама. Други јавни родитељски састанак одржан је дана 10. новембра 2023. године у Убу, на коме је присуствовало преко 150 родитеља и запослених у школама. Трећи јавни родитељски састанак одржан је дана 17. новембра 2023. године у Нишу, на коме је присуствовало преко 230 родитеља и запослених у школама. Четврти јавни родитељски састанак је одржан 1. децембра у Кикинди, пети 6. децембара на Новом Београду.

Шести јавни родитељски састанак ,,ЗНАЧАЈ СПОРТСКИХ ЛЕКАРСКИХ ПРЕГЛЕДА, БАВЉЕЊА СПОРТОМ И УНАПРЕЂИВАЊЕ ЧАСОВА ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА“, одржан је 7. децембра у 17.30 часова у Центру за културу Влада Дивљан.

У име наше школе састанку су присуствовали: директор Лидија Савић, наставници Мирјана Кривокапић и Милан Вуксановић, испред Савета родитеља Никола Гoбељић, Силвана Павлица и Андријана Петровић, испред Школског одбора Драгана Тодоровић.

Састанку је присуствовао помоћник министра просвете за основно образовање Милан Пашић.

Поделите ваше размишљање

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *